Monday, July 27, 2009

MEMPERKENALKAN...JENG JENG JENG



Aku ingin memperkenalkan insan yang baru lahir ke dunia ini, Che Muhammad Danish Aqil Bin Che Muhammad Nur Idham yang lahir pada 20 Julai 2009 pukul 3.15pm dengan berat 1.55kg...
Alhamdulillah, mudah bersalinkan aqil ni. Pagi 17/7 tu iaitu ari pernikahan adik aku, contraction berlaku. Tros g hosp kulai...Smpi je, check jalan, baru thick of finger. So, tak bukak jalan lg. Fuhh! Tarik nafas lega aku...Risau gak kalo kuar awal lg. Tp aku kene tahan wad plak sbb CTG aqil tak cantik. Alamak! Nape yer? aku mulai risau...Aku diberi makan. Macam pelahap aku...Pastu masok air dlm badan, kene hidrate la pulak...Aku tak tau sbbnye...Pastu wat CTG dr pg smpi lepas smayang jumaat, still tak cantik. Nurse bitau, kul 2.30pm transfer ke HSA, JB...Nape? Nape? Nape?
Kul 2.30pm, aku pon naek ambulan g HSA, JB...Kat sane, btau..."Dah kasi makan, Dah Hidrate, tp CTG still tak cntik dr pg smpi ptg..." Ooooo...Baru aku tau nape die bg aku mkn n masok air td...rupenye nak uji CTG lg...Then, kat HSA, kene wat CTG lg skali...ok laa pulak...Then, wat scan...Dr. Pakar ckp, "Awak saya tahan sbb saya jangka awak akan bersalin"...Iye ke? Kan blom bukak jalan lg...hurmm...Bosan sungguh dok hosp...takde wat mende...contraction pon takde...ye ke aku akn bersalin ni? otak aku pk tu je...Ari ahad tu, dgn tahap kebosanan aku yang meninggi, aku ajak hubby aku g danga bay time mase melawat nnti...sbb aku nak maen2 dgn anak dara aku. Hubby aku tak setuju tp bile aku merengek manja, hubby pon cair...hehehe...Time mase melawat kul 4.30pm, aku jd pelarian hosp...Org masok hosp, aku kuar...Hubby pon bwk g danga bay. Dgn pakai kain batik n baju t-shirt siap ade tag hosp, slumber aku kuar. Hahaha! Biarla ape org nak kate...janji aku berjalan, tak bosan...Besh maen2 dgn anak dara ku. Berlari sane, berlari sini...Anak dara aku tarik aku g sane g sini...Hilang skek rase rindu kat anak dara aku. Kemudian, kami g makan dkt dataran...makan steamboat n tauhu bakar. besh besh besh...Dekat2 kul 7mlm iaitu abes waktu melawat, baru aku balik wad semula. Sedih aku tgk anak dara aku yg menangis2 dlm keta...Tp ape boleh buat sayang...mummy kene thn wad. Smpi je wad, nurse cari aku. "Puan ayuni....puan g mane? puas kami cari nak wat CTG anak puan ni...kalo puan tak balik lepas maghrib td, saya dah call polis soh cari puan tau..." Aku gelak jerla...Alahai nurse ni, bukan aku tak balik wad...huhuhuh...
Lepas mandi2, aku pon g melawat katil2 kawan2 aku yg dh deliver...borak2...pastu nurse cari lg..."Puan ayuni...kat sini rupenye...mari g wat CTG..." Aku gelak lg...ahhahaha...aku terpk, aku ni mcm biskut plak...Sib baek nurse tu thn dgn kerenah aku...maklumla, org dlm kebosanan...hahahaa! Bile wat CTG, cantik jer...
11.00pm, 19/7/09 - Haih, nape plak ni contraction semakin kuat plak neh? adoiittt...aku pon wat dunno n tido. Bg aku, selagi tak kuar ape2 tanda, takdelaa tu...TP mate aku ni akan terjaga setiap jam sbb contraction. Hermm...akhirnya, aku nekad sbb tak tahan punye pasal, aku tros bgn kul 4.30am n jalan2 mundar mandir...Nurse pon perasan, maka
Nurse : Sakit ke?
Aku : A'ah..ntahlaa, nape ntah sakit tibe2...
Nurse : Ade kuar tanda ke?
Aku : Takde plak...
Nurse : Takpe, kite check melalui CTG k.
Aku : CTG lg?
Nurse : Nape? Boring ke?
Aku : A'ah, lame sgt...
Aku pon setuju wat CTG. Dlm CTg tu, terbukti contraction aku 3 in 10...So, nurse pon panggil doktor utk check jalan aku. Risau kalo dah terbukak. Aku pk, baru 35 weeks...Blom lg kot. huhuhu...Doktor pon dtg. Nameku dipanggil. Check jalan, doktor cakap smbil tunjuk jari kat nurse "4cm"...aku pon menjerit "Ha! 4cm! Tp saya tak kuar ape2 tanda..." Doktor jawab "Tapi awak ade rase contraction..." Nurse pon bwk kerusi roda n sorong aku ke katil aku utk amek baju2 bb. Kemudian aku dihantar ke labour room. Smpi je labour room, check jalan lg, dah 5cm. Tp air ketuban n darah pon tak kuar. Sungguh pelik...Wat CTG lg, kali ni CTG tak cntik. Doktor pon pecahkan air ketuban aku. Kononnye, akn wat contraction lg kuat tp malangnye, lgsg takde contraction selama 2 jam! Aku tido jerk...hahahaha...Pastu, doktor start pitosin utk adakan contraction. Maka, hasil dr pitosin tu, aku takleh lelapkan mate sbb contraction 3 in 10 balik. Then, nurse inject ubat thn sakit. Aku skali lg dijadikan bahan ujikaji oleh doktor2 pelatih. Siap wat presentation depan aku lg. Hohohoho...Pastu, ade sorang doktor pelatih tu introduce kat aku epidural...die terang kat aku serba sedikit psl tu, da rest aku bc sendiri...Tp skek pon tak menarik minat aku. Aku ckp.."Takpela, terima kasih je. Biar rase sakit bersalin. kalo tak rase, mcm tak bersalin plak..."Ade plak sorang pelatih lg, die g tutup pitosin tu. Dhla aku tido 1 jam lg dgn lenanya. Mane taknya, takde contraction. Dtg doktor pakar dgn doktor2 pelatih lain...Doktor pakar marah doktor pelatih tu..."U see, patient lepak...U kene pk anak dlm kndgnnye. Kalo u off pitosin tu, how contraction nak ade?" Maka, doktor pelatih tu pon kasi double pitosin kat aku. Sakitnye hanya Allah je tau..
Aku : Nurse, perlahankanla skek pitosin tu. Kuat sgt ni..
Nurse : Ni arahan doktor pakar.
Aku : Saya dah tak tahan dh ni.
Nurse : Ish awak nih! Tahan la skek. Blom full lg tu.
Aku: Dahla! Saya nak berak.
Nurse wat keje lain tnpe hiraukan aku. Yg aku pon teran berak. Sbnrnye bukan berak kuar tp baby kuar. Kepala baby kuar, tros menangis, nurse baru sebok nak siap2 kan peralatan. Baby dh kuar abes, aku jerit "Alhamdulillah!!!", baru nurse nak sambut. Terlambat...Macam beranak sorang je kan? Hurmmm...tula, tak caye ckp aku. apela nurse neh. Aqil diletak kat perot aku smbil nurse laen2 check ade tak luke yg perlu dijahit. Tp tiada sebarang koyak yang perlu dijahit. Sekali lg aku tarik nafas lega, Alhamdulillah...
Aqil ditahan di wad A3 krn beratnye kurang dr 2.0kg...Setiap ari aku pantau n dtg jenguk aqil di wad sbb aku dh bleh blik ari selasa tu. Alhamdulillah, rezeki aqil, air susu aku banyak. Setiap kali perah 3 jam sekali, aku dpt 6 atau 7 oz...Lebih2, aku bg anak dara aku minum...
Okla...kita smbg laen kali...name pon utk memperkenalkan je...

6 comments:

EyEdA said...

agak dasat misi ngn dr.pelatih tu..
ptutny akk jerit kuat2
bia derang panic sket

MuzZz said...

Congrates!! Wah..tak sabarnye nak gi jumpe Aqil..hehe..rajin2 la mengepam yer..jeles..susu Aqil banyak..

lailasani said...

tahniah ayu..
sekrg berpantang kat mana?

Pinky Ayu said...

Tula paal. mmg dasat misi n dr. pelatih tu. geram je rase. tak sempat nk jerit dik, teran mcm teran berak,mane nak jerit, diam2 je la...hahahaha!

Pinky Ayu said...

hehehe...k.muz dh dtg umah. thanks! jgnlaa jeles..rezeki aqil...sakit wo bile asyik full jerk, bengkak je...

Pinky Ayu said...

tqtqtqtq kak lela...pantang sorang2 kat umah...hehehe