Friday, March 9, 2012

Cirvical Cerclage (Jahit Pangkal Rahim)

Salam semua…Entry kali ini khas untuk rakan-rakan mommy yang ingin tahu bagaimana rasa dan proses cerclage (jahit pangkal rahim) itu. Atas permintaan ramai...ramai ke? Huhuhuhu...Atas permintaan beberapa rakan, mommy pon menulis di blog mommy untuk tatapan mereka tanpa mommy menerangkan berulang kali pada mereka. Di harap semua yang sudi membaca terhibur dengan cerita mommy ini...

9 Mac 2012
Seperti biasa di pagi hari, mommy siapkan anak sulong mommy iaitu batrisyia untuk pergi ke sekolah. Tetapi kali ini, mommy bersama2 bersiap dengan kakak. Kemudian, mommy dan daddy hantar kakak ke sekolah dan terus bertolak ke Perdana Specialist Maternity Centre di Taman U, Skudai, Johor. Ketika di dalam perjalanan, tiba-tiba mommy menerima panggilan dari tempat tersebut:

Nurse: Ayuni, awak dekat mane?
Mommy: (Tertanya-tanya...sape ni?) Saya OTW ke Taman U. Nape ye?
Nurse: Cepat skek. Doktor bius takleh tunggu lame sebab doktor ade kes kat HSA.
Mommy: Nurse kata semalam pukul 8.30pg. Sekarang baru 8.10pg...
Nurse: Yela, awak datang je cepat.
Mommy: okey2...

Matikan panggilan...


Setiba je kami di situ, nurse kelam kabut menyuruh mommy isi beberapa dokumen dan menandatangani surat kebenaran untuk dibius dan operate. Lepas tu, mommy pon tergesa2 masuk ke dalam tetapi di tahan oleh nurse.

Nurse: laju je nk masuk ke dalam? Taknak jumpe suami ke?
Mommy: (Tersipu-sipu malu...) Ha? Hehehe...okey2...
Mommy: (Salam daddy)...Daddy, maafkan mommy ye di atas semua salah mommy dan halalkan makan minum mommy ye...
Daddy: Okey sayang...daddy doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar dan mommy dan anak kita selamat...
Nurse: Dah? Jom masuk...

Daddy pon cium mommy...hehehe...dan mommy dengan langkah bismillah, masuk ke dalam...


Mommy duduk di bilik saringan dulu. Nurse suruh buka semua pakaian mommy dan pakai baju khas yang disediakan. Sebelum tu, nurse suruh gi kencing puas-puas. Huhuhu...Kemudian, mulalah kerja nurse dengan pasang drip di lengan mommy. Mommy sangat tidak suka pasang di tepi ni sebab sakit. Kalau pasang ditelapak tangan tu, takdela sakit sangat...Lame gak mommy tunggu sebelum nak masuk bilik OT (Operation Theater) itu. Rupa2nya kat dalam ade patient sedang ceaser sebab urinya melekat. Bersalin anak ke 4. Sempat gak mommy tengok nurse2 kat situ bersihkan baby, potong tali pusat, basuh uri dan macam2 lagilah kerana semuanya di lakukan di bilik mommy tunggu. Lepas je dah settle semua, tiba giliran mommy...Time doktor pakar O&G suruh masuk ke dalam, tiba-tiba mommy rase nak kencing. Hahahaha...Maka mommy pon gi la kencing lagi, then baru masuk bilik OT. Time tu, hati dah tak berdebar. Cuma banyak persoalan. Ape yang nak dilakukan oleh doktor...
Ketika mommy naik atas katil tu, nurse pasang tempat letak lengan dan gantung kaki tu. Name benda tu mommy tak tahu ye...Itu kena search...Kirenye tangan mommy didepakan dan kaki mommy digantung...Kemudian, mommy pon mula tanye doktor...

Mommy: Doktor, kene bius ke?
Doktor: Tak...saya akan masukkan ubat tido di tempat drip awak ni. Baca selawat dan mengucap kalimah syahadah sehingga awak tido.
Mommy mula membaca selawat 3 kali dan mengucap sehingga mommy tido. Time ni kepala berputar2, mata tak boleh buka langsung...Maka mulalah kerja jahit menjahit ni...


TETAPI ade insiden yang agak mengejutkan iaitu mommy tersedar ketika doktor belum menghabiskan kerjanya. Hanya tinggal dihujung2 kerja je...Mommy sedar tetapi mata tidak boleh dibuka...Mommy sempat merasa kesakitan tu dan menjerit:

Mommy: Doktorrr!!! Sakit!!!!
Nurse: Haip, tido2...Sambil tidokan mommy...


Tak sangka, ubat itu tak cukup sampai habis doktor wat kerja sampai mommy sempat merasai kesakitan...Nasib baik tinggal dihujung2 je kerja...Mommy kan kuat. Hehehehe...


Selepas semuanya selesai, nurse2 turunkan tangan dan kaki mommy. Drip pon dihentikan. Kemudian, mommy pindahkan diri mommy sendiri sehingga ke katil ward kerana mommy sedar cuma tak boleh bukak mata je. Kalau mommy bukak mata, mommy akan lihat berputar2 dunia ni...Jadi, baik mommy tdo dan rest sampai kul 12tghari. Mommy bangun dan teros berkejar ke toilet nak kencing. Hehehe...Time tu tgk ade bleeding skek. Mommy pon salin semula baju asal mommy. Tak lama tu, nurse pon datang dan terkejut...

Nurse: Eh, dah bangun? Dah salin baju? Pening lagi tak?
Mommy: A'ah...tapi  tak pening cuma lapar je...Nak makan...
Nurse: Call suami suruh datang ye...Minum air susu tak?
Mommy: Boleh juga...:)

Nurse pon bawakan air untuk mommy...Mommy tak dibenarkan balik sehigga kul 3ptg kerana nak stabilkan mommy and baby dulu...Untuk soalan apakah mommy rase? Untuk jawapan tu, mommy boleh katekan seperti takde rase jahit dan ade tape kat dalam. Rase biasa je...Cume ade bleeding skek tapi sungguh! memang tak rase ape2, rase biase je...

Doktor dan nurse ade menerangkan bagaimana proses jahitan tu. Doktor kate, "kalau masukkan jari dari bawah, boleh rase tape tu. Cukup 37-38weeks, kita akan buka. Time tu akan check pintu rahim sekali. Kalau dah buka, awak akan bersalin 2 atau 3 hari selepas buka jahitan tu"...Nurse kata kes mommy ni, satu dalam seribu. Selama mereka beroperasi, baru 3 orang termasuk mommy yang kene kes macam ni. Kes macam mommy masih tak jumpe sebab sebenar ia boleh terjadi. Nak kata rahim tak kuat, tetapi boleh tampung baby lebih 7bulan dan baby takde masalah. Biasanya kalau rahim tak kuat, tak lepas trimester 1 or 2...Yang pasti, jalan mudah terbuka apabila baby semakin membesar...


Rasenya sampai di sini sahaja cerita mommy mengenai pengalaman buat cerclage ni...Tidak ade rase sakit dari bawah, rase biasa sahaja. Buktinya, mommy sedar kul 12tghari tu, mommy siap lawat bilik orang lain tengok baby orang. Huhuhuhu! Kalau anda ade masalah berkenaan dengan sakit puan, datangla berjumpa doktor pakar di sini. Sangat bagus! Nama doktor tu, Doktor ISA tau! Mommy kalau boleh nak ceritakan kejadian yang menimpa pesakit sebelah katil mommy tetapi akan jadi lebih panjang plak entry ni...Nantila ye, kemudian ye? Oklah semua, sampai di sini sahaja. Terima kasih kerana sudi membaca...:) 


6 comments:

~wani~ said...

Alhamdulillah dah selesai...:) teringat plak masa bersalin kat Zafran dlu masuk OT room tu..

ilyiahusna said...

Mcm sgt bagus la tpt ayu g ni..sbb mcm so islamic..alhamdulillah la ayu n bb pn dh selamat.

muhammad ekhsan said...

Berapa ye kak kos jahit pintu rahim to?

muhammad ekhsan said...

Berapa ye kak kos jahit pintu rahim to?

mama asyraf said...

sy pnah buat cervical cerclage d hospital swasta 2 kali. cost dlm rm2850 - rm3250.

mama asyraf said...

sy pnah buat cervical cerclage d hospital swasta 2 kali. cost dlm rm2850 - rm3250.