Tuesday, June 5, 2012

Apala yang boleh buat ketika berpantang tanpa baby?

Hari ini hari ke 11 mommy berpantang tanpa kehadiran si comel, Rizqin di sisi. Sepanjang pemergiannya, mommy berpantang seorang diri di rumah tanpa Puteri dan Putera mommy di rumah kerana ibu mommy membawa mereka pulang ke kampong untuk bercuti. Al-maklumlah, mommy bersalin pon time cuti sekolah. Dan mungkin mereka memberi peluang pada mommy untuk pulihkan diri...Namun keadaan still sama. 

Badan mommy dah sihat tetapi dalaman mommy masih belum pulih. Bila duduk sorang2 ni, bukan membantu kita pulihkan jiwa tetapi menambahkan kesedihan di hati kerana tiada teman untuk berbicara...Bile berpantang ni, macam2 kita tak boleh lakukan termasuklah bermain laptop dan membaca kerana boleh mengakibatkan mata kita kabur apabila kita tua nanti. Kesannya memang tak nampak sekarang tetapi di hari tua kelak. Kemudian, berpantang juga mambataskan kita dari buat kerja rumah seperti manyapu, mop, memasak yg memerlukan kita menumbuk dan macam2 lagi. Boleh kata, berpantang ini adalah masa untuk ibu2 berehat secukupnya. Sepatotnya, di dalam keadaan begini, ibu2 akan sangat sibuk menguruskan bayi baru dan juga anak2 yang sedia ada (untuk ibu yang dah ade anak). Tetapi mommy???


Oleh kerana itu, mommy sangat bosan. Semuanya terbatas nak buat. Jika sekarang mommy suci, mommy dah baca Al-Quran, dekatkan diri pada Allah. Yang hanya boleh buat ialah berdoa di dalam hati untuk kuatkan diri ini dalam menempuh ujian hebat yang diturunkan oleh Allah SWT. Bila duduk sorang2 ni, sudah pasti mommy teringat dengan Rizqin. Mustahil seorang ibu boleh delete moment begitu sahaja. Walaupon Rizqin tu adalah anak ke 3 mommy...Sudah pasti kita akan teringat kerana kehadirannya sangat dinanti2kan. Namun, setelah mommy membaca beberapa blog yang mempunyai pengalaman yang sama seperti mommy, mereka mengatakan bahawa MASA AKAN MERUBAT SEGALANYA...


Mommy cuba meluahkan perasaan mommy di facebook tetapi mommy tahu, sudah tentu ramai akan bosan dengan luahan mommy. Jadi, mommy luahkan di blog mommy ini. Di samping itu, mommy membzkan diri mommy dengan menulis blog kerana mommy rasa lega apabila dapat meluahkan segala perasaan mommy ketika ini. Mommy telah melanggar pantang larang ketika berpantang tetapi apa yang mommy mampu buat ketika berpantang ini? Itu tak boleh, ini tak boleh...Semuanya berkaitan dengan kesihatan...Apa nak buat??? Tengok ASTRO, borink! Tengok MOVIE, cite ape best? MOVIE MELAYU out! ENGLISH MOVIE, rakam wayang, so out! Hermmm...borink, borink, dan borink... Bile bukak facebook, jadi tension bila membaca wall orang yang terpampang di page Home kita. Terutama mengenai pregnant dan bersalin nampak baby baru...Cari kawan kat facebook utk berborak, sape sudi nak luangkan masa? Paling tidak, setakat beberapa hari je tahan...


Kesimpulannya, mommy dapatkan nasihat dari kawan yang senasib mommy, apa yang dilakukan ketika berpantang ini. Jadi, mommy pon telah cuba dengan membaca blog mengenai stillbirth ni atau dikenali sebagai IUD (Intra Utarine Death)...Macam2 mommy jumpe tapi belum lagi jumpe ada kaitan dengan cerclage yang mommy pakai. Ada yang menarik perhatian mommy, sejenis infection dari faraj membocorkan air ketuban. Ada juga yang mengatakan jika paksa baby untuk keluar akan mencederakan rahim. Ada yang mengandung semula selepas abes pantang, rahim belum dalam keadaan sedia dan akhirnya, dia keguguran semula. Oleh itu, mommy berpendapat bahawa masa yang diperlukan untuk rahim mengecut dan pulih adalah 3 bulan atau 3 kali datang period, barulah boleh mengandung semula kerana rahim dalam keadaan bersedia...Selain itu, ibu yang pernah mengalami stillbirth ini juga perlu memulihkan emosi terlebih dahulu sebelum mengandung untuk seterusnya. Kerana kesediaan mental dan emosi sangat penting untuk memastikan kandungan seterusnya selamat.


Untuk setakat 11 hari ini, boleh kata hari2 lagi mommy mengalirkan air mata. Tak puas ke menangis? Tak kering ke air mata mommy ini? Jawapannya, TIDAK! Biarla masa yang akan merubat segalanya...Sekembalinya anak2 mommy dan ibu di rumah ini setelah abes bercuti, mungkin mommy akan bz semula. Dan mungkin mommy tidak lagi menangis...Hanya ia kekal di dalam ingatan sahaja...Doakan yang terbaik untuk mommy ya!

1 comments:

iela said...

Sedih sgt bila aku bce blog ko nie..
semoga Allah memberikan ketabahn hati kpd ko..