Wednesday, April 29, 2009

2nd pregnancy...Week 24

Hermm...dah dekat due dh aku ni...takot jerk rase even ni 2nd time. huhuhu

Barang2 adek isya byk aku dh beli...Cume tinggal beberapa jerk lagi utk settle. Then, keperluan untuk aku bersalin. Byk lg blom beli. Perkara pertama aku beli, maternity pad sbb perkara ni la ade peristiwa sebaliknya. Teringat 1st time bersalin dulu, hubby aku beli pad biase, sakit giler jahitan aku walaupon jahitan aku tu skek jerk. Tp terasa beb...Almaklumla, nipis...Hubby aku tak tau cmner rupa maternity pad tu n aku plak tak beli awal2. Tmbhn plak, tak jangka aku bersalin begitu awal. Baju2 adek isya aku dh siap basuh dh...Nanti aku nak sumbat awal2 dlm beg semua keperluan sbb aku takot bile dh smpi 7 bulan pregnant. Maklumla, aku dh ade history bersalin premature. so, kene berwaspada...Takot2 jd lg even tak mintak...Mujur brg2 isya semua aku dh beli seperti buaian, baby cot, tilam vono baby punye (aku pon tak ingat panggil ape tilam tu), kereta, baby walker, car seat, stroller n mcm2 lgla...Ade 1 yg aku target, aku nak full bf utk 2nd baby ni...nnti, aku perah gak bg kat isya. Itupon kalo isya nak. huhuhu...

Aku ni aktif mcm biase...next week, check up. Ari tu dh scan, doktor pakar hsa tu kate baby boy. Alhamdulillah...Setakat ni takde masalah ape2 cume aku ni cepat letih. Mabuk aku kpd makanan pon tak berkesudahan lg. Aku smpi malas nk dgr pertanyaan dr hubby aku "nak makan ape ari ni?" waaaa!!!! sbb aku tak tau nak makan ape n makanan ape yg sesuai dgn tekak aku. Mlm2, aku suke bile hubby letak tangan die atas perot aku sbb adek isya jd semakin ligat tendang perot aku. selagi tak angkat tgn daddy die, selagi tula adek isya menendang2...kadang2 die wat ombak (hubby aku ckp). huhuhu...sbnrnye die berpusing2, terasa mcm ombak. Aku teringat time isya dulu, kalo tgn daddy letak atas perut aku, isya senyap jerk...tp bile tak letak, ligat isya tendang...Kadang2 aku wat maen...Time isya tgh maen tendang2 n berpusing, aku amek tgn daddy die, tros isya senyap...takot ke isya??? ke malu??? huhuhu...kesimpulannya, time isya dulu, daddy tak dpt rase isya tendang2 n pusing2...Tp adek isya ni, daddy leh rase kan?

Tak sabar nak tunggu cahaya mata yg bakal lahir ni...ikot muke sapelaa agaknya. Yg hubby aku slalo mintak ikot muke die lg. Yg aku ni pendam kan aje sbb aku nk adek isya ikot muke aku. Isya kan dh sebiji muke hubby aku time baby...sebiji smpi takde beza muke isya skrang dgn hubby aku time baby...Lepas bersalin ni, merancang utk jarak 3 tahun...Maybe aku amek perancang IUD. Aku takot implan tak sesuai dgn tubuh aku, rugi byk nnti...Ubat perancang lgla aku takleh sbb aku ni suke lupe mkn ubat...Nnti jap je dh melekat yg ketiga plak...Isya dulu BF gak tp aku tetap pregnant...ape2pon, tunggu adek isya kuar dulu...

Hermmm...nanti smbg yg laen yerk...daaa

1 comments:

lelosani said...

klaila ada tag awak.. kalau rajin, sila buat ye..